Vuokraus: Miika Laakso, miika.laakso@spatium.fi / 040 547 7160

Wheel Energy testaa rengasjättien uutuuksia Nastolassa

|
Kansainvälisestikin arvostettu Wheel Energy Oy:n rengastestilaboratorio on palvellut asiakkaitaan Varikontiellä jo vuodesta 2008.

Yrittäjä Petri Hankiola ihastui alueen kauniisiin järvimaisemiin ja päätti muuttaa yrityksensä kera Helsingistä Nastolaan. Pyöräilyä ikänsä harrastaneen Hankiolan insinöörityönä toteuttamasta mittauslaitteesta alkunsa saanut yritys on kasvanut 20 vuodessa kansainvälisen tason tutkimuslaboratorioksi. Wheel Energy on ainoa itsenäinen, puolueeton ja yksityinen testilaboratorio, joka on erikoistunut polkupyörän- ja autonrenkaiden sekä vanteiden testaamiseen. Suurin osa asiakkaista on ulkomaalaisia ja referenssilistalta löytyy niin Michelin kuin liuta ammattipyöräilytalleja.

–Tällä hetkellä teemme testejä rengasvalmistajille ja ammattipyöräilytiimeille kaikkialle maailmaan, pois lukien Venäjä ja Afrikka, kertoo vuonna 2021 Vuoden yksinyrittäjänä palkittu Hankiola.

Pyöräily liikuttaa Petri Hankiolaa myös vapaa-ajalla. Ikämiessarjojen lisäksi hän on mukana Suomen paralympiajoukkueen kelaustiimin taustavoimissa. Hankiola on ratkonut kelaustuolin teknisiä ominaisuuksia ja rengasasioita paralympiamitaleja kelanneen Toni Piispasen apuna vuodesta 2015. Tänä vuonna edessä ovat MM-kisat Japanissa, jonne luottomies Hankiola lähtee kelauspuolen teknikoksi.


Miten maailmanluokan testilaboratorio päätyi Nastolaan?

Salosta kotoisin oleva Hankiola polkaisi yritystoiminnan käyntiin Helsingissä, jossa asui vaimonsa kanssa. Haaveissa oli muutto pois pääkaupunkiseudulta. Vapaa-ajallaan pariskunta kiersi pyöräilyharrastuksen merkeissä eri puolilla Suomea, ja kesällä 2005 paluumatka pyöräkisoista kotiin kulki Nastolan kautta. Hankiola vaimoineen ihastui vehreisiin, kumpuileviin järvimaisemiin ja muuttosuunnitelmat alkoivat itää.
Vuonna 2008 muutto tuli ajankohtaiseksi ja silloisen Nastolan yrityspalvelun kautta löytyi vaatimuksia vastaava toimitila Varikontie 9 -kiinteistöstä. Siistit ja nykyaikaiset tilat olivat käytännössä muutamia sähkövetoja vaille muuttovalmiit.

–Testiolosuhteiden takia laboratoriossa pitää olla vakaa +20–21 °C lämpötila. Pitkien työpäivien vuoksi myös viihtyisyys ja hyvät sosiaalitilat ovat minulle tärkeitä. Toimitilat tuovat myös vakuuttavuutta yritykselle, kun ulkomaisia vieraita käy paikan päällä tutustumassa toimintaan, kertoo Hankiola valintaan vaikuttaneista asioista.

Kiinteistössä on huolehdittu myös turvallisuudesta. Aidattu alue, lukittavat portit ja hälytyslaitteet ovat tärkeitä tuotekehitystä tekevien rengasasiakkaidenkin näkökulmasta.

Iso vuokranantaja tuo vakautta ja varmuutta

Lahden ja Nastolan yhdistyessä myös yrityspalvelu fuusioitiin Lahden kaupungin kiinteistöyhtiöön eli Spatium Toimitiloihin. Muutokseen tyytyväinen Hankiola kokee, että yrityspohjaisella toiminnalla on ollut positiivinen vaikutus.

–Spatium otti tilanteen haltuun ja teki aktiivisesti töitä löytääkseen tyhjillään oleviin hallitiloihin vuokralaisia. Se, että ison kiinteistön kaikki tilat ovat käytössä, on myös pienten vuokralaisten etu ja tuo mielenrauhaa olemiseen. Kaupungin omistamalla yrityksellä on myös isot voimavarat, mikä vuokralaisen näkökulmasta tuo vakautta, tuumaa Hankiola.

Varikontie 9:n kiinteistö pitää sisällään kaikkiaan reilut 3700 neliömetriä erilaisia toimitiloja. Wheel Energy on rakennuksen pitkäaikaisimpia vuokralaisia ja toiminnalle löytyi lisätilaakin saman katon alta.

– Alun perin minulla oli 75 m2 tilat rakennuksen yläkerrassa. Kun alakerrasta vapautui tilaa, sain laajennettua testaustoimintaa ja varastointia. Eri testeille on omat huoneensa työkaluineen ja tarvittavine oheislaitteineen, joten voin keskittyä oleelliseen ilman häiriötekijöitä, kiittelee Hankiola useista huoneista koostuvaa laboratoriokokonaisuutta.
Nyt yrityksen käytössä on noin 270 m2 laboratoriotilaa sekä noin 60 m2 toimisto- ja neuvottelutiloja.

Vastuullinen vuokranantaja on kuulolla ja keskustelee

Kestävä kehitys ja ympäristöasioiden jatkuva parantaminen ovat tärkeä osa Spatium Toimitilojen toimintaa. Iso askel hiilijalanjäljen pienentämisessä otettiin vuonna 2022, jolloin kiinteistöjen lämmittämisessä siirryttiin vihreään kaukolämpöön. Tämä laski yrityksen hiilijalanjälkeä peräti 65,7 %. Varikontiellä energiansäästötoimet ovat näkyneet mm. led-valaistukseen siirtymisessä ja kiinteistöautomaatio huolehtii siitä, että lämpötilat ja ilmanvaihto eivät pörrää yliteholla.

Vastuunottaminen näkyy myös asiakkaiden kohtaamisessa ja tavassa hoitaa kiinteistöjen asioita.

–Spatiumin vahvuus on siinä, että siellä kuunnellaan vuokralaista ja mitä tarpeita on. Esimerkiksi uudistuksia ei hoideta vain ilmoitusluontoisesti, vaan asioista keskustellaan ja yhdessä mietitään sopivia ratkaisuja. Nyt keskusteluita on käyty koskien suunnitteilla olevia sähköauton latauspisteitä.

Omalta osaltaan Hankiola kokee, että ympäristöystävälliset ajattelumallit ja toimintatavat ovat selkäytimessä olevia perusasioita. Vettä ja energiaa ei tuhlailla, materiaalit kierrätetään mahdollisuuksien mukaan ja muutenkin toimitaan mallikkaasti.

–Pyrin aina siihen, että Wheel Energy on askeleen edellä muita. Laatu on se, millä töitä saadaan. Toimitilojenkin pitää olla sellaiset, joista näkyy, että firma on vetreä, summailee Petri Hankiola.