Vuokraus: Miika Laakso, miika.laakso@spatium.fi / 040 547 7160

Tolvanen Catering löysi kodin Lahden urheilu- ja messukeskuksesta

|
Vuodesta 1955 toiminut catering-alan perheyritys tuo makumuistoja monen lahtelaisen mieleen. Tolvasen keittiöissä on vuosien varrella loihdittu tuhansittain suolaisia ja makeita annoksia niin yritystilaisuuksiin, perhejuhliin kuin erilaisiin messu- ja urheilutapahtumiin Lahden seudulla. Ja voiko joku unohtaa suussa sulavat munkit, joita aikanaan sai Tapanilan hiihtomajalla?

Suuren volyymin catering-toiminta asettaa keittiölle ja säilytystiloille aivan omanlaisensa vaatimukset. Tolvanen Catering on toiminut alalla niin pitkään, että heillä jos kenellä on tästä näkemystä ja kokemusta. Perheyritystä johdetaan jo kolmannessa polvessa ja tänä päivänä toimintaa pyörittää Tiina Mesiäinen isänsä Seppo Tolvasen kanssa. Mukana on vahvasti myös Tiinan aviomies Olli Mesiäinen.

Vakituisia työntekijöitä meillä on noin kymmenen ja tapahtumiin rekrytoimme tuttuja ekstratyöntekijöitä, jotka tekevät keikkahommia tarpeen mukaan, kertoo Tiina Mesiäinen.

Catering-puoli kattaa noin 50 % toiminnasta, toinen puoli on ravintolatoimintaa. Normaaliaikoina yritys tuottaa vuositasolla tarjoilut jopa noin 1000 tilaisuuteen tai tapahtumaan. Lisäksi Tolvanen toimii ravintoloitsijana Peikko Oy:n pääkonttorilla, Cafe Peikkolassa sekä LSK:n tiloissa Lounas Watissa.

Tiina Mesiäinen jatkaa Tolvanen Catering -perheyrityksen tarinaa jo kolmannessa polvessa.

Catering-toiminnalla omanlaiset tilavaatimukset

Tolvanen Catering toimi 46 vuotta Lahdessa Tapanilan hiihtomajalla, joka tarjosi hyvät tilat sekä ravintolan että pitopalvelun pyörittämiseen. Vuonna 2008 tiloista jouduttiin luopumaan niiden huonon kunnon vuoksi ja edessä oli muutto ensin Kilpiäisiin Lehtiojantielle ja sieltä 2011 Heinolaan entisen Reumasairaalan tiloihin.

–Suurtalouskeittiöitä ja asiakaspaikkoja Lahdesta olisi löytynyt, mutta catering-toiminnassa tarvitaan runsaasti keittiötilaa ja sen lisäksi monipuolista varasto- ja kylmäsäilytystilaa. Järjestämme tarjoiluja jopa sadoille vieraille, joten varastoimme ruokatarvikkeiden lisäksi astioita, tekstiilejä ja muuta rekvisiittaa, joille pitää olla säilytyspaikka, kertoo Tiina Mesiäinen tilatarpeista.

Ainoa paikka Lahden seudulla, josta löytyi toimintaan soveltuvat tilat sillä hetkellä, oli Heinolan entinen Reumasairaala. Hetken aikaa tarjoilut eri puolille Päijät-Hämettä ja Suomea hoidettiin Heinolasta.

Paluu juurille ja tapahtumien ytimeen

Parin vuoden kuluttua Tolvanen Cateringille tarjoutui tilaisuus palata juurilleen Lahteen, kun Spatium Toimitilat etsi juuri uudistettuun Lahden urheilu- ja messukeskukseen ravintolapalveluiden pyörittäjää.

–Olemme olleet Suurhallin valmistumisesta asti mukana hoitamassa sekä urheiluseurojen että erilaisten tapahtumien catering-palveluja, joten urheilu- ja messukeskuksen miljöö oli meille enemmän kuin tuttu, kertoo Tiina Mesiäinen.

Tolvanen Catering valittiin tehtävään ja yritys pääsi muuttamaan uusiin keittiö- ja ravintolatiloihin kesällä 2013.

–Oli ihanaa tulla vastavalmistuneisiin tiloihin, joiden suunnittelussa oli huomioitu meille tärkeitä asioita. Täällä on tapahtumakäyttöön suunniteltu keittiö, jossa on monipuolinen valikoima keittiölaitteita ja runsaasti kylmätilaa.

Erityiskiitoksen saa logistiikan huomiointi.

–Keittiön ovelle pääsee isolla autolla, mikä helpottaa saapuvan ja lähtevän tavaran logistiikkaa. Täältä on helppo lähteä ketterästi ja vikkelästi minne suuntaan tahansa, kiittelee Tiina Mesiäinen.

ravintola

Kattauksia arkeen ja juhlaan

Urheilu- ja messukeskuksessa Tolvanen Cateringin käytössä on kaikkiaan noin 1200 m2. Arkisin lounasta tarjoaa Ravintola Koti, jonka ohessa on kabinettitilat reilulle 100 vieraalle. Ravintola Koti soveltuu jopa 400 asiakaspaikan tilaisuuksiin ja se palvelee myös yritysasiakkaita erilaisten tilaisuuksien merkeissä sekä messuhallin tapahtumakävijöitä.

Tolvanen vastaa myös urheilu- ja messukeskuksessa kuuden myyntipisteen, kuten kioski-kahvio Porstuan ja terassiravintola Vintin sekä kahden kabinetin toiminnasta. Osa tiloista on käytössä vain hallin tapahtumien aikaan, mutta kabinettitiloissa järjestetään isoja ja pieniä asiakastilaisuuksia ympäri vuoden.

–Kabinetit sopivat niin koulutusten, TYKY-päivien kuin muistotilaisuuksien ja muiden perhejuhlien järjestämiseen. Toisinaan sama henkilö voi olla asiakkaamme niin yrityksen edustajana kuin yksityishenkilönä, kertoo Tiina Mesiäinen.

ravintola

Yhteistyö sujuu kuin tanssi

Tolvanen Catering on siitä erikoisessa asemassa, että heidän toimitilansa ovat samassa rakennuksessa kuin vuokranantaja Spatium Toimitiloilla. Yhteistyö onkin kaikin puolin sujuvaa ja arjessa on helppo huikata kiinteistöön liittyvistä asioista.

–Näemme Spatiumin väen kanssa lähes päivittäin ja tarvittaessa kiinteistöpäällikköä voi ohimennen tarttua hihasta.

Mesiäinen kiittelee Spatiumin asiakaslähtöisyyttä. Etenkin koronapandemian aikana tukea on löytynyt ja muutenkin vuokranantaja on mukana mahdollistamassa monia asioita.

–Joustoa on riittänyt niin haastavissa tilanteissa kuin asiakaspalvelussa. Esimerkiksi lisätilaa on järjestynyt käyttöömme tilanteen niin vaatiessa ja uudistusideoihinkin suhtaudutaan yleensä innolla.

Asiakaspalautteita ja toiveita kuunnellaan myös Tolvasella herkällä korvalla. Toukokuussa toteutuu yksi ennakkoluuloton idea; lauantai-iltana 7.5. Ravintola Koti muuntautuu 50+-discoksi ja luvassa on paitsi discohumua myös teemaan sopivia drinkkejä ja pikkupurtavaa.

–Mikäli tanssijoita riittää, aiomme jatkaa 50+-discoiltoja joka toinen lauantai aina juhannukseen asti ja uudelleen elokuulta eteen päin, vinkkaa Tiina Mesiäinen.

Lisätietoja: Tolvanen Catering