Vuokraus: Miika Laakso, miika.laakso@spatium.fi / 040 547 7160

Lahden jäähalli on toimintaa täynnä

|
Lahden jäähalli on toimintaa täynnä aamusta iltaan.

Lahden perinteikäs jäähalli on kohta viidenkymmenen vuoden aikana nähnyt monet piruetit, pelit ja riemunkiljahdukset, kun sen kaarevan katon alla on harrastettu, kilpailtu ja viihdytty sporttisten elämysten parissa.

Vuonna 1973 rakennettua Lahden jäähallia on laajennettu ja saneerattu 1990- ja 2000-luvulla yhteensä neljä kertaa. Nykyään hallissa on katsomopaikkoja 3637, seisomapaikkoja 1850 ja lisäksi 23 aitiota.

Yhtä matkaa vuodesta 1973

Yksi pitkäaikaisimpia käyttäjäryhmiä Isku Areenanakin tunnetulla jäähallilla on Lahden Taitoluistelijat ry, jolla on yhtä pitkä historia kuin jäähallilla. Lahden Taitoluistelijat (LTL) on luisteluseura, joka mahdollistaa noin 350 jäsenen harrastus- ja kilpailutoiminnan yksinluistelun ja muodostelmaluistelun parissa. Tämän lisäksi seuran toiminnan kulmakiviä ovat mm. luistelukoulut, aikuisluistelu, erilaiset leirit ja kerhot sekä päiväkoti- ja kouluyhteistyö. Seuralla on viisi päätoimista valmentajaa ja luistelijat kilpailevat niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Suuri yleisö pääsee nauttimaan seuran luistelijoiden taidoista näyttävissä kevät- ja joulunäytöksissä, joille jäähalli tarjoaa erinomaiset puitteet.

Kuva: LTL/Janne Kousa

Jäällä pienestä pitäen

Vuodesta 2015 LTL:n toiminnanjohtajan tehtäviä hoitanut Miia Simpanen on itsekin Lahden Taitoluistelijoiden kasvatteja, jonka tie vei lapsuuden luistelukoulusta aina yksinluistelun seniorikilpailuihin SM-tasolle.
– Nykytilanteen ansiosta olen päässyt katsomaan seuratoimintaa paitsi luistelijana, myös työn kautta seuran edustajana – ja vanhemman roolissa oman lapseni luisteluharrastuksen myötä.
Laaja näkemys on avuksi, kun seuran toimintaan ja harrastajiin liittyviä palasia järjestellään paikoilleen. Harrastajien ikähaitari on suuri, nuorimmat ovat 3-vuotiaita ja senioriryhmissä luistelee yli kuusikymppisiä. Jääaika ja järkevät harjoitusvuorot ovat puhuttaneet Lahdessa jo pitkään ja lisäkapasiteetti tulisikin tarpeeseen.

Jäällä viikon jokaisena päivänä

Lahden Taitoluistelijoiden viikoittaisesta lähes 60 tunnin jääajasta noin puolet on Lahden jäähallilla. Aikaisimmat harjoitusvuorot ovat jo aamu seitsemältä ja päiväharjoitukset alkavat kello 14.
– Jäähallilla harjoittelevat pääosin seuran yksinluistelijat, joilla on harjoituksia kuutena päivänä viikossa. Sunnuntaisin hallin jäävuoro on muodostelmaluistelijoiden käytössä. Harjoittelurauhan kannalta Lahden jäähalli on meille ehdottomasti paras paikka, koska rinnalla ei ole samaan aikaan muita jäävuoroja. Mielellämme käyttäisimme jäähallia enemmänkin, kertoo Miia Simpanen.
Vaikka harjoitusvuoroja kaivattaisiin lisää, on seura tyytyväinen jäähallin kunnossapitoon ja etenkin taitoluistelussa tärkeään jään kuntoon – tästä kiitos vahtimestareille.

LTL
Kuva: LTL/Janne Kousa

Oivallinen halli tapahtumille

Kilpailuihin ja tapahtumiin Lahden jäähalli tarjoaa erinomaiset puitteet niin jäällä kuin palveluiden osalta. LTL on vuosittain mukana järjestämässä 1–2 kilpailutapahtumaa ja Simpasen mukaan halli saa usein kehuja kilpailutapahtumissa vierailevilta ulkopaikkakuntalaisilta.
– Jäähalli on yleisöä ajatellen hyvän mallinen. Täällä katsomo on lähellä jäätä, joten ylärivistäkin on hyvä näkyvyys jäälle, kiittelee Simpanen.
Iso ponnistus seuralle ovat myös vuosittaiset yleisönäytökset, joita saapuu joulun alla ja keväällä seuraamaan jokaiseen näytökseen keskimäärin 600 katsojaa.
– Muutamana viime keväänä olemme järjestäneet myös kouluille ja päiväkodeille suunnatun ilmaisnäytöksen, jossa innokkaita katsojia on ollut noin 1600.

Tulevaisuuden toiveita

Ahkerana jäähallin käyttäjänä LTL haaveilee mahdollisen halliremontin tuomista mahdollisuuksista ja parannuksista lahtelaisten jääurheiluseurojen tilanteeseen. Kaikki toivovat varmasti lisää harjoitusvuoroja, mutta luistelijoilla on erilaiset tarpeet kuin esimerkiksi kiekkoilijoilla.
– Taitoluistelijoiden harjoitteluun olisi iso parannus, jos jäällä olisi jossain laidalla peilit. Myös hallin kattoon kiinnitettävät, nykyäänkin hyppyharjoituksissa käytettävät valjaat ovat oleellinen osa rotaatioharjoittelua, kertoo Simpanen.
Tällä hetkellä jäähallilla on oheisharjoitteluun tarjolla kuntosali. Luistelijat ovat käyttäneet treeneihin aulatiloja ja portaita, mutta tulevaisuuden toiveissa siintää peilisali balettitankoineen. Oma halli luistelijoille olisi tietysti upeaa, haaveilee Simpanen jäähallin tulevaisuutta pohdittaessa.

Lahden Jäähalli Oy on Spatium Toimitilojen tytäryhtiö, joka hallinnoi jäähallin toimintaa ja kunnossapitoa. Jäähallilla on arvioitu olevan noin viisi vuotta käyttöaikaa, ja tällä hetkellä Spatium Toimitilat selvittää vaihtoehtoja hallin uudistamisesta.

Jäähalli