Vuokraus: Miika Laakso, miika.laakso@spatium.fi / 040 547 7160

Ääninuohousteknologiaa valmistava Nirafon viihtyy Kallio-Pietilän tiloissaan

|
Lahden Kallio-Pietilästä lähtee teollisuuslaitoksille eri puolille maailmaa Nirafonin valmistamia akustisia puhdistusjärjestelmiä.

Perinteikäs, akustisia puhdistusjärjestelmiä valmistava, lahtelaisyritys Nirafon muutti keskustan kupeesta Spatium Toimitilojen vuokralaiseksi syksyllä 2022.

Iso toimitila rautatieaseman naapurustossa ei enää vastannut nirafonilaisten toiveita viihtyvyyden ja toimivuuden osalta. Muutto oli pyörinyt mielessä jo pidempään, mutta sopivan yhtälön ja omia tarpeita vastaavan toimitilan löytyminen vaatikin odotettua enemmän etsimistä. Uusi osoite löytyi lopulta Spatium Toimitilojen Miika Laakson vinkin perusteella.

– Oman toimintamme kannalta ei ole merkitystä olemmeko keskustassa – pääasia, että on turvallista ja rauhallista. Miika vinkkasi, että Kallio-Pietilänkatu 1:n kiinteistöstä on vapautumassa toimistotilaa ja saimmekin täältä juuri meille sopiva tilat. Muuttokaan ei vaatinut muuta remonttia kuin yhden sisäoven siirron, kertoo toimitusjohtaja Pauli Jokela alkuvaiheista. 

Pauli Jokelan luotsaaman Nirafonin laitteita myydään kymmeniin maihin eri puolilla maailmaa.

Tööt-tööt – mikä ihmeen ääninuohousteknologia?

Tietovisailuihin saisi varmasti kinkkisen kysymyksen liittyen aiheeseen akustinen puhdistus ja ääninuohous. Yksinkertaistettuna kysymys on siitä, että paineilman tai kaasun avulla toimivilla äänitorvilla tuotetaan voimakasta äänivärähtelyä ja paineiskuja. Tämä irrottaa tuhkaa, nokea ja muita jauhemaisia epäpuhtauksia erilaisten voimalaitosten kattiloista, siiloista, kanavista ja lämmönvaihtimista.
–Akustisen puhdistuksen etuna on, että se hoituu yleensä laitoksen normaalin tuotantoprosessin aikana eikä puhdistus vaadi erillisiä tuotantoseisokkeja – tai se lyhentää niitä, kertoo Pauli Jokela.
Teknologian avulla puhdistuvat myös hankalasti saavutettavat paikat ja kohdat.

Nirafon suunnittelee ja räätälöi tarvittavat äänitorvet ja järjestelmän aina asiakaskohteen mukaan. Yritys on toimialallaan ainoa Suomessa.

Viihtyisät toimistotilat ennen kaikkea

Nirafon Oy aloitti toimintansa Lahdessa Nirak-nimellä vuonna 1986. Pauli Jokela liittyi firman vahvuuteen insinööriopintojensa diplomityön merkeissä vuonna 2002. Vuosien varrella hän ehti hoitaa projekti-insinöörin, vientipäällikön ja myyntijohtajan pestejä, kunnes vuonna 2017 yritys siirtyi hänen omistukseensa.
Tänä päivänä Nirafonissa työskentelee neljä henkilöä ja laitteistojen jälleenmyyjiä on kymmenessä maassa. Kallio-Pietilänkadulla Nirafonilla on käytössään noin 90 m2 toimistotilaa sekä 231 m2 varasto- ja tuotantotilaa, joissa pyöritetään yrityksen hallintoa, tuotekehitystä ja tuotteiden kokoonpanoa.

– Meille oleellisinta ovat viihtyisät ja hyvät toimistotilat, joissa on kiva tehdä töitä. Varasto- ja tuotantotiloissa ei vietetä niin paljon aikaa, koska tuotteet lähinnä kootaan täällä Lahdessa. Laitteiden komponentit valmistetaan alihankkijoilla, kertoo Jokela. Hän kiittelee yhteydenpidon helppoutta Spatiumin kanssa. Olipa kyseessä lumityöt tai muut kiinteistöön liittyvät asiat, ne etenevät rivakasti yhteyshenkilönä Spatiumilla toimivan Toni Pajulahden kautta. Sen lisäksi palvelupyynnön voi laittaa nettisivujen kautta mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Projekti-insinöörit Jussi Leivo ja Tero Salokuusi viihtyvät Nirafonin valoisissa ja avarissa toimitiloissa.

Ympäristöasiat arjessa ja liiketoiminnassa

Nirafonin tuotteet ja teknologia liittyvät oleellisesti yritysten ympäristövastuullisuuteen ja tuotantolaitosten päästöjenhallintaan. Akustinen puhdistusjärjestelmä itsessään on energiatehokas ja se myös pienentää merkittävästi asiakasyritysten tuotantolaitoksen vedenkulutusta.

Kierrätys ja energiatehokkuus ovat Nirafonin omassa toiminnassakin itsestäänselvyyksiä ja nykyisissä toimitiloissa niiden toteuttaminen on helppoa. Spatiumin Ekokompassi-sertifikaatin mukaisesti myös vuokralaisten ympäristötietoutta ja vastuullisuutta kehitetään.

Vuonna 2011 valmistuneen Kallio-Pietilänkatu 1 -kiinteistön kokonaisala on 4850 m2. Kiinteistö lämpenee Lahti Energian hiilineutraalilla kaukolämmöllä ja nykyaikainen talotekniikka pitää huolen energiatehokkuudesta. Vihreän sähkön piiriin kaikki Spatiumin ylläpitämät kiinteistöt siirtyvät viimeistään vuonna 2025.

Kallio-Pietilänkatu 1:n tontilla on rakennusoikeutta jäljellä yli 10 000 m2, joten uusillekin toimijoille on tarjolla omien tarpeiden mukaan räätälöitävää toimitilaa.